Okna przesuwne cero nad Jeziorem Bodeńskim

Okna przesuwne cero nad Jeziorem Bodeńskim

„Chcieliśmy, aby nasz dom zlokalizowany nad jeziorem nawiązywał do żywiołu wody przez całą przestrzeń wnętrza. Widok na urokliwy akwen rozciąga się z każdego miejsca w domu dzięki dużym szklanym frontom okien cero.“

Właściciel willi

Jeden dom, dwie twarze

Wolnostojący dom został oddany do użytku w 2017 roku i znajduje się na jednej z atrakcyjnych działek nad jeziorem. Niezwykła willa ma 300 m² powierzchni i podzielona jest na dwie kondygnacje. Na potrzeby projektu zaadaptowano piwnicę i basen istniejącego wcześniej starego domu, do których dobudowano zupełnie nowy przeszklony parter oraz strefę na piętrze. Basen otwarty na świat przyciąga wzrok i stanowi centralny punkt północnego patio.

„Chciałam, żeby kształt budynku opowiadał historię” — mówi Mona Bayr, wyjaśniając swój pomysł. „Ale jednocześnie każda z unikalnych cech geometrycznych budynku pełni także rolę praktyczną – funkcjonalną bądź energooszczędną.”

Jezioro Bodeńskie w każdym miejscu domu

Podstawowy kształt budynku to prostopadłościan. Najwyższe piętro jest osadzone na szczycie skrzydła wschodniego i zachodniego. Pozostawia to miejsce na obszerne dzienne patio na parterze ze szklanymi powierzchniami i szklanymi drzwiami przesuwnymi z wąską ramą.

Całość sprawia wrażenie lekkości i otwartości, a górna kondygnacja zdaje się dosłownie unosić nad ziemią. Właściciele chcieli, aby północna i południowa strona domu była jak najbardziej przezroczysta, aby nadać mu wrażenie lekkości i przejrzystości. Elewacja zewnętrzna wykonana została prawie w całości ze szkła. W tym celu architekt wybrał cero – system okien przesuwnych, który pozwala na zastosowanie wyjątkowo dużych powierzchni szklanych. Dzięki dużym szklanym elementom widok na Jezioro Bodeńskie jest widoczny z niemal każdego miejsca w domu.

Nieograniczone widoki z cero  

„Właściciele willi chcieli mieć możliwość oglądania jeziora ze wszystkich jej zakątków” – mówi o swoim projekcie młoda architekt. „Dlatego postanowiłam wysunąć szklaną fasadę na piętrze nieco poza obszar fasady parterowej.”

Smukły profil wielkoformatowych okien przesuwnych zachowuje efekt ciągłości elementów, podczas gdy centralne elementy szklane są zgodne z ogólną koncepcją architekta. Łącznie w budynku zainstalowano 140 m² szkła. Niemal każdy element można otworzyć. W ciepłe dni elewacje północną i południową można otworzyć, aby umożliwić dostęp do zewnętrznych patio, co natychmiast daje właścicielom więcej przestrzeni życiowej.

Dom z wrażeniem lekkości

Architekt od początku była zaangażowana w cały projekt.

„Lokalizacja tuż nad jeziorem i pomysł właścicieli z branży budowlanej, aby przejrzysta woda stała się tematem przewodnim widocznym z każdego pomieszczenia, sprawiły, że faza projektu była satysfakcjonującym wyzwaniem”, wspomina Mona Bayr.

Trzyosobowa rodzina mieszka nad Jeziorem Bodeńskim od 2017 roku.

„Faza planowania i projektowania trwała około roku” – wspomina właściciel. „Ściśle współpracowaliśmy z architektem, aby uwzględnić w projekcie nasze własne pomysły i życzenia.”

WNĘTRZE PRZESZKLONEJ WILLI

Szklane pawilony nad Renem – realizacja cero

Szklane pawilony nad Renem – realizacja cero

„Dzięki nowemu połączeniu, które Solarlux specjalnie dla nas opracował, okna przesuwne płynnie przechodzą w pozostałe przeszklenia fasadowe.”

Jan Rübenstrunk, biuro architektoniczne Gatermann + Schossig

Przeszklenia wtopione w otoczenie

Przez lata dzielnica Deutz stanowiąca wybrzeże Renu w niemieckim mieście Kolonia była zapomnianą i rzadzko uczęszczaną okolicą. Władze miejskie dokonały metamorfozy tego obszaru, budując nowe bulwary atrakcyjne zarówno dla mieszkańców, jak i odwiedzających. Dziś schody nad Renem są popularnym miejscem spędzenia popołudnia, a piękna promenada przyciąga na spacery ludzi z całego miasta. Opracowano również koncepcję gastronomiczną, aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić ten obszar. Dwa szklane pawilony przed hotelem Hyatt Regency oferują niezrównany widok na słynną katedrę i zabytkowe centrum miasta.

Drzwi przesuwne cero w szklanej fasadzie

Nowy bulwar nad rzeką Ren

Nowy deptak oferuje odwiedzającym możliwość spojrzenia na miasto z nowej perspektywy. Przestrzeń ta stała się atrakcyjna także pod kątem inwestycyjnym dla właścicieli hotelu Hyatt Regency. We współpracy z biurem architektonicznym Gatermann + Schossig opracowali pełne przeszkleń obiekty gastronomiczne z przestrzenią do relaksu i szerokim widokiem na Ren.

W efekcie ścisłej współpracy właścicieli hotelu, architektów z G+S i Biura Planowania Miejskiego narodził się artystyczny projekt restauracji typu walk-in. Od strony rzeki rozciąga się szeroka fasada szklana wyposażona w system drzwi przesuwnych cero. Dzięki minimalistycznej estetyce zespół przeszklonych obiektów gastronomicznych przyciąga wzrok i zwiększa atrakcyjność bulwaru.

Zwycięski projekt fasady szklanej

Aby opracować projekt stanu surowego budynku, architekt Dörte Gatermann ogłosił konkurs architektoniczny dla zewnętrznych artystów. Zwycięski projekt został nadesłany przez wiedeńskiego uczestnika, Petera Koglera.

Jury, włącznie z przewodniczącym miejskiego komitetu architektonicznego, zaimponowała kompozycja nawiązująca do wizerunku mostu Hohenzollernów odbijającego się od powierzchni fal. Taka trójwymiarowa dekoracja fasady została zrealizowana przy pomocy najnowocześniejszych metod druku architektonicznego. Projekt Petera Koglera zdobią w pełni przeszklone ściany boczne z drzwiami przesuwnymi i szklanymi narożnikami oraz zamknięty metalowy dach każdego pawilonu. Powierzchnia dachu stanowi efektowny widok z okien hotelu i wraz z mostem tworzy nowoczesną aranżację wybrzeża.

Filigranowe profile drzwi przesuwnych

Szklany front ma długość 22 metrów i składa się dziewięciu tafli szkła – naprzemiennie z ruchomych i stałych elementów. Dzięki temu pokoje gościnne są otwarte na przestrzeń bulwaru i tworzą większą spójność z budynkiem hotelowym. Wtopiona w podłoże szyna zapewnia płynne przejście między wnętrzem a deptakiem i była jednym z kilku kluczowych kryteriów, które skłoniły architektów do wyboru okna przesuwnego cero.

Jednak głównym priorytetem było zastosowanie jak najwęższych profili ramowych przy maksymalnej wysokości elementów szklanych. Ponadto biuru architektonicznemu Gatermann + Schossig zależało na integracji systemu cero by Solarlux z fasadą szklaną innej marki. Na indywidualne zamówienie biura architektonicznego eksperci z firmy Solarlux opracowali specjalny system łączenia pozwalający na ciągłe przejście konstrukcji okna przesuwnego w przeszkloną fasadę nośną. To rozwiązanie nadaje szklanemu frontowi jednolitą spójność i przejrzystość ze wszystkich czterech stron.

Szklane narożne drzwi przesuwne – realizacja cero w Lipsku

Szklane narożne drzwi przesuwne – realizacja cero w Lipsku

„Aby mieć pewność, że jesteśmy blisko natury, postanowiłam użyć elementów szklanych z najwęższą ramą. Dzięki temu mogę wtopić pomieszczenie w otaczającą przestrzeń, co daje szczególny efekt ciągłości w przypadku szklanych narożników.”
– Kerstin Baldauf, właścicielka

Głęboka, lecz delikatna metamorfoza

Cisza, spokój i relaks – tego szukali właściciele… Pierwotnie właścicielka Kerstin Baldauf nie chciała niczego zmieniać w projekcie. Ale kiedy jej mąż wyraził chęć zbudowania własnego basenu i spa, pomysły szybko zaczęły napływać. Efektem końcowym było urzekająco minimalistyczne i przezroczyste przeszklenie między salonem a tarasem.

„Nie chcieliśmy typowej sauny. Dążyliśmy do przejrzystego projektu, tak aby pomieszczenia naszego spa łączyły się ze sobą w płynnej harmonii.” – wyjaśnia Kerstin

Wszystkie widoczne części architektury zostały zredukowane do minimum przy zachowaniu optymalnego komfortu i wygody.

„Wszędzie, gdzie to możliwe, uwzględniliśmy wszystkie wymagania techniczne w projekcie wnętrz” – mówi Torsten Hentsch, główny architekt projektu.

Zgodnie z filozofią esencjalistyczną budynek charakteryzują czyste, proste kształty i przejrzyste powierzchnie szklane łączące wnętrza w spójną rozświetloną całość.

Płynne łączenia szklane

Najtrudniejszą częścią całego projektu było znalezienie sposobu na połączenie idei nowoczesnej rozbudowy z istniejącym zabytkowym budynkiem.

„Utworzenie strefy SPA w dawnej spiżarni i przekształcenie piwnicy w jasną przestrzeń zalaną światłem – to wyzwanie, które zajęło nam najwięcej pracy koncepcyjnej” – kontynuuje Thorsten Hentsch.

Teraz jednak historyczna willa stanowi idealną ramę dla basenu i strefy spa, która nadaje jej zarówno większej funkcjonalności, jak i przestrzeni. Od strony ogrodu oryginalna bryła budynku harmonijnie łączy się z przeszkloną częścią dobudowaną, a nowe skrzydło drzwi przesuwnych nawiązuje do motywów starego budynku, ukazując ich ponadczasowość we współczesnym stylu – prawdziwa symbioza starego uniwersalizmu i nowego minimalizmu.

Nieograniczone widoki z cero

Kerstin Baldauf:
„Wielkie elementy okienne zapewniały niezbędne schronienie i bezpieczeństwo, jednocześnie pełniąc rolę otwartej, przezroczystej bańki dla naszego spa. Dzięki smukłym profilom okiennym nasz widok na ogród jest prawie całkowicie niezakłócony.”

Para od samego początku wiedziała, że chce użyć szkła na elewacji swojej dobudówki.

„Kluczowym elementem podejścia architektonicznego jest sposób otwierania przeszklonego zadaszenia.” – kontynuuje Hentsch – „Znalezienie producenta, który oferuje narożne okna przesuwne z wąską ramą, okazało się dużym wyzwaniem. Dlatego byliśmy zachwyceni, gdy odkryliśmy cero. Jakość wykonania i wysokie parametry przerosły nasze oczekiwania.”

Realizacja okiem właścicieli

„Nasze spa i strefa basenowa tworzą przejrzystą całość” – uważa Kerstin Baldauf. – „Tak bliska współpraca z naszym architektem umożliwiła nam zbudowanie nowoczesnej rozbudowy, która spójnie uzupełnia istniejący budynek”.

Aby osiągnąć ten cel, projektantka wnętrz starannie zaplanowała każdy szczegół sauny wraz ze swoim architektem Thorstenem Hentschem.

„W końcu to właśnie współpraca – w związku i w pasji – pozwoliła uzyskać oazę spokoju w naszym domu. Kiedy tylko możemy, zaczynamy lub kończymy dzień w strefie spa. Cieszymy się harmonią duszy i ciała.”

© 2017-2021  cero All rights reserved.

Realizacja Agencja interaktywna Netivo