W wiecznie jasnym i „zielonym” salonie

Opublikowano: 22 czerwca 2023

W wiecznie jasnym i „zielonym” salonie

Otwarta i jasna przestrzeń w salonie

„Tutaj czuję się prawie jak w środku lasu”, śmieje się Thea Pahlstedt. „To fantastyczne, ponieważ o każdej porze dnia i porze roku jest tu zupełnie inne światło. Nieustannie zmieniający się nastrój wypełnia cały dom!”. Pani domu stoi w nowej, wysoce przezroczystej dobudówce i spogląda na ogród, którego bujna zieleń rzeczywiście ma zauważalny wpływ na aurę wnętrz. I rzeczywiście: liście otaczających drzew bardzo delikatnie przyciągają światło w pomieszczeniu przez i tak już niskie słońce. 

Pomimo wciąż nieznanego, naturalnego, zewnętrznego charakteru nowego pokoju, trzyosobowa rodzina czuje się tu bardziej niż bezpiecznie. Logiczna konsekwencja: salon po prostu musiał zostać przeniesiony do nowej, wypełnionej światłem dobudówki bez dalszych ceregieli. Tutaj Pahlstedtowie szybko zapomnieli, jak ciemny był salon w ich domu.

Klövensteen, zalesiony obszar na zachodnich granicach Hamburga, słynie z dużej ilości zieleni. Jednak drzewa i krzewy w ogrodzie budynku mieszkalnego, wraz z dawnymi normalnymi oknami, tworzyły raczej mroczną atmosferę. Przycięcie drzew lub nawet ich wycięcie nie wchodziło w grę, ponieważ nie można było ingerować w urokliwą florę drzew, z których niektóre miały kilkaset lat. Niemniej jednak rodzina nie chciała rezygnować z zaczarowanego i być może czasami przeklętego cienia.

Kreatywny pomysł z wartością dodaną

Aby uzyskać upragniony przepływ światła, specjalna idea coraz częściej wyłaniała się jako optymalne rozwiązanie: Przezroczysta dobudówka miała wreszcie skierować brakujące światło dzienne do wnętrza domu. Jednocześnie duży ogród miał stać się częścią przestrzeni mieszkalnej. Na podstawie wstępnie naszkicowanego pomysłu, wspólnie z projektantem opracowano rozwiązanie, które spełniało dokładnie te wymagania.

Po pierwsze, część zewnętrznej ściany z tyłu została usunięta w kierunku ogrodu. Przed powstałym w ten sposób otworem umieszczono szklany pawilon. Jego stabilność zapewnia rama wykonana z muru wzmocnionego stalowymi dźwigarami. Rozbudowa, pewnie skoncentrowana na tarasie z tyłu domu, zasadniczo zmienia charakter niegdyś bardzo osłoniętej strony domu zapraszającym gestem. Nie tylko jasność w nowym pomieszczeniu, ale także wysokiej jakości wyposażenie przyciągają mieszkańców.

W środku strumieni światła

Fasada pawilonu została przeszklona z dwóch stron wysoce przezroczystym szkłem, z przesuwnym oknem, które można otworzyć na dużej powierzchni i w dwóch kierunkach. Niezwykle elastyczne przeszklenie zostało wykonane z modelu cero, marki Solarlux. Okno przesuwne jest otwierane ręcznie lub za pomocą silnika, a salon jest przedłużony na taras. Imponujące jest to, że przeszklenie pozwala na otwarcie narożnika w kierunku południowo-wschodnim. To całkowicie usuwa granicę między wnętrzem a zewnętrzem.

Nowy pokój jest sprytnie uzupełniony przezroczystym świetlikiem. Dach dwuspadowy wykonany ze szkła osadzonego w konstrukcji ramowej również pochodzi od producenta Solarlux. Konstrukcja kieruje również światło z góry do przestrzeni mieszkalnej i zawiera świetliki, które można zdalnie otwierać w celu wentylacji.

Panoramiczny widok z domu

Przy całkowitej szerokości 13 metrów i wysokości 2,80 metra, okno przesuwne cero w nowej rozbudowie zapewnia niesamowity panoramiczny widok na ogród, którym można się cieszyć o każdej porze roku. Duże elementy przesuwne są obramowane niezwykle filigranowymi profilami: Przy 34 milimetrach są one tak szerokie jak dwa palce. A mimo to cero spełnia doskonałe właściwości przestrzeni mieszkalnej, jakich oczekuje się od wysokiej jakości rozwiązania szklanego. Dzięki potrójnemu przeszkleniu i wysokim wartościom izolacyjnym, salonem można cieszyć się nawet zimą. Szyna podłogowa jest wpuszczona tak płasko, że żadna bariera nie stanowi zagrożenia potknięciem. Pomimo wysokiego stopnia przejrzystości, powiększony salon o powierzchni 45 m² jest dobrze chroniony: Wysoka odporność na włamanie RC3 świadczy o poziomie bezpieczeństwa, którego nie oferuje żadne inne okno przesuwne.

Nastała jasność

Nowa dobudówka sprawia, że tylna część budynku staje się centrum domu. Z zewnątrz wygląda jak duży obszar wejściowy. W rzeczywistości służy teraz jako salon i wejście do ogrodu. Zupełnie inaczej niż wcześniej, życie mieszkańców toczy się teraz w szklanym pawilonie. Widok z pokoju jest ograniczony jedynie przez drzewa i krzewy – a tym samym obejmuje całą widoczną stronę posesji.

Właściciel domu jest bardziej niż zadowolony z oświecającego efektu rodzinnego projektu: „Z ręką na sercu: kiedyś nie byłem w stanie wiele zrobić jesienią i zimą – właśnie z powodu ciemności. Ale w naszej nowej rozbudowie wręcz nie mogę się doczekać zmiany pór roku, które zalewają cały nasz dom swoimi nastrojowymi kolorami”.

Skonsultuj projekt z naszymi ekspertami

Piotr Moskal: 784 602 189 lub p.moskal@iftm-group.com

Piotr Świetlik: 696 772 109 lub p.swietlik@iftm-group.com

Oceń artykuł:

Twoja ocena

Zobacz także

Szklany dach tarasowy - otwórz się na swój ogród

Szklany dach tarasowy - otwórz się na swój ogród

Wykorzystaj w pełni swój ogród dzięki zadaszeniu Twojego tarasu szklaną konstrukcją dachową typu patio lub szklany dom! Poczuj nowy poziom komfortu na Twoim tarasie.

Czytaj więcej
Ogrody zimowe z cienkoramowymi drzwiami przesuwnymi

Ogrody zimowe z cienkoramowymi drzwiami przesuwnymi

Wszechstronne korzyści dzięki izolowanej termicznie, doświetlonej przestrzeni mieszkalnej w postaci ogrodu zimowego wyposażonego w cienkoramowe drzwi przesuwne cero.

Czytaj więcej
Panoramiczne okna przesuwne w małym mieszkaniu

Panoramiczne okna przesuwne w małym mieszkaniu

Maksymalna jasność i otwartość – jednocześnie oddzielająca i łącząca pomieszczenia: Koncepcja One Wall autorstwa Antoana Antonova z AA+ Design Studio przekształciła ciemne, wąskie

Czytaj więcej

© 2017-2024  cero All rights reserved.

Realizacja Agencja interaktywna Netivo